Понятието „умен дом“ навлиза все повече и повече в ежедневието ни напоследък, но какво точно означава това? Smart Home технологията, известна още като автоматизация на дома ще Ви осигури повече комфорт и енергийна ефективност, позволявайки Ви да свържете в мрежа и да контролирате дистанционно своите уреди, чрез приложение на смартфона Ви.

Как се заражда понятието Умен дом

Всъщност понятието „умен дом“ се свързва с навлизането на технологиите във Вашия дом след пускането на протокола за домашна автоматизация, Х10 в далечната 1975 година. Той е базиран на 120 kHz радиочестота, която се преобразува в информация и към програмируеми обекти в жилището. Първоначално Х10 е бил еднопосочна технология, като уредите са можели само да приемат команди, без да връщат данни обратно. Последващите технологии обаче, променят това с течение на времето.

Смарт устройства за дома

Днес наблюдаваме изключително голямо разнообразие на интелигентни системи за дома, а с течение на годините се появяват все повече смарт устройства за дома. Почти вече няма дом, в който да отсъства наличието на смарт телевизор. Той се свързва с интернет за достъп до различно съдържание и приложения, като някои от тях поддържат гласови и жестови команди. Някои системи могат да установят дори и наличието на хора в помещението и да съобразят действията си с това.

Смарт крушки за дома

Смарт крушките могат да светнат, когато влезете в стаята или да коригират интензивността на светлината, в съответствие с това коя част от денонощието е. Интелигентните термостати идват с WiFi поддръжка, която позволява на потребителите да планират, следят и контролират дистанционно температурата в дома си. Смарт крушките могат и да се обучават от навиците на собственика си и автоматично да сменят настройките.

Смарт ключалки

С помощта на смарт ключалки за гаража или дома, можете лесно да предоставите или откажете достъп на даден посетител, а камерите за сигурност Ви позволяват да следите дома си, дори и когато не сте там. Дори и домашния Ви любимец може да се радва на интелигентно устройство, което ще му осигури прясна вода и храна, когато сте далеч от него, а специални таймери се грижат за растенията, когато сте в командировка или на почивка.

Всички тези смарт устройства за дома, свързани в домашната мрежа могат да Ви осигурят максимален контрол и същевременно комфорт. Затова и далеч не е изненада, че те навлизат все повече и повече в съвременния дом. Автоматизацията на дома го прави по-достъпен за възрастните хора и далеч не на последно място по-енергоефективен, защото системата следи поведението Ви и включва уредите само когато това е нужно. Минусите на този интелигентен дом обаче, донякъде са свързани със сигурността, както при всичко останало, базирано на интернет. Ако хакерите успеят да проникнат във Вашите смарт устройства за дома , те ще поемат контрол върху дома Ви, ще могат да отворят вратата или да обезопасят алармата. Затова и компаниите, които продават такива устройства, работят непрекъснато в тази насока, подобрявайки сигурността и надеждността им с всеки следващ модел.