Писнало Ви е да гледате старите, изкъртени плочки в банята или кухнята, искате да освежите дома си, като ги замените с нови? Ето защо решихме да споделим с Вас съвети при къртене на плочки, които се надяваме, че ще Ви бъдат от полза.

Въпреки, че е възможно да се монтират някои видове плочки върху старите такива, това от друга страна ще увеличи общата дебелина на пода, което не е особено практично. От друга страна, ако решите да замените старите плочки с естествен или ламиниран паркет ще се наложи да премахнете старите плочки.

Преди да започнете с къртене на стари плочки е добре да отделите малко време и за подготовка на работната площадка, за да предотвратите повредата на други части от Вашето жилище. Премахнете всички корнизи, рамки, които ще пречат на премахването на плочките. Това не позволява да се повредят по време на къртенето и ще предотврати покриването им с прах.

Къртене на плочки

Къртенето на плочки не е задача, която трябва да подценявате. Съветваме Ви най-добре да се доверите на фирма с дългогодишен опит в сферата кърти чисти и извозва. Ако все пак сте с ограничен бюджет и сте твърдо решени, че ще се справите сами с тази задача, последвайте следните стъпки.

Започнете къртенето на плочки от ръба на пода на място с лесен достъп, като например от вратата. Задължително използвайте обезопасяващи средства, като маска за прах и предпазни очила. Вземете стабилен, тежък чук и започнете да разчупвате плочките по линията на фугите. Имайте предвид, че трябва да бъдете изключително внимателни, когато работите с подобен тип материал, тъй като острите потрошени парчета плочки, представляват сериозна опасност.

Може да се наложи да използвате чук и длето, за да си подпомогнете работния процес и да отстраните по-лесно тънко закрепеното лепило и фугираща смес. Вашата нова настилка вероятно ще изисква гладко покритие и тези по-малки инструменти могат да ви помогнат да постигнете това.

Изхвърляне на строителни отпадъци

След като приключите с процеса по къртене на плочки е ред да помислите и за отстраняването на отпадъците. Здравите торбички за боклук могат да се използват за съхраняване на отпадъци за изхвърляне. Ако вече Ви е писнало от строителни дейности и сте се уморили от къртенето на плочки, Ви предлагаме да се свържите с лицензирана фирма за извозване на строителни отпадъци и да си сместите допълнителна тежка и мръсна работа. Тя от своя страна ще натовари човалите със строителни отпадъци и ще ги извози до определено депо за строителни отпадъци.