Научете повече за правилното редене на тротоарни плочки и фугиране на тротоарни плочки в следващите редове.

Бетонните тротоарни плочки всъщност са една от най-често използваните настилки у нас. Макар, че както името им подсказва, те са предназначени предимно за настилка на тротоари, от тях могат да се изграждат и идеални алеи, защото те са материал с големи възможности. Познатите ни тротоарни плочки могат да се намерят в различни форми, размери и цветове, което позволява комбинирането им в геометрични фигури за създаване на повече настроение и симетрия в настилката.

След като вече сте се спрели на определен размер, цвят и форма тротоарни плочки, предстои да се запознаем с технологията на тяхното редене и фугиране, съветите за която ще ви помогнат да завършите идеята си за алея в двора или тротоар пред дома с успех.

Редене на тротоарни плочки

За да пристъпите към редене на тротоарни плочки на определения за това терен, първо трябва да премахнете горния слой почва поне на 15 см дълбочина. За отводняване предвидете минимален наклон на терена от 1 см на метър. Като основа е най-добре да използвате т.нар. стабилизиран пясък или смес от пясък и цимент в съотношение 10 към 1. Следващата стъпка е да трамбовате много добре тази основа и да я заравните, след което вече може да започнете с реденето на тротоарните плочки. Използвайте циментов разтвор (цимент и вода), за да създадете здрава връзка между самата плочка и пясъчната основа. При поставянето притискайте плочката с ръка и я наместете с гумен чук.

Фугиране на тротоарни плочки

При полагане на тротоарни плочки може да ги подредите с или без фуги. Ако изберете варианта с фугиране на тротоарни плочки, то те трябва да са от много чист и фин пясък. Разстелете го върху вече подредените плочки и с метла го разнесете равномерно, докато фугите между тях се запълнят добре. Имайки предвид, че пясъкът ще слегне, може да ви се наложи да повторите процедурата по фугиране на плочки след няколко дни, докато те се запълнят оптимално. Важно е да знаете едно – винаги изчаквайте няколко дни преди фугиране, за да има възможност циментовият разтвор под плочките да изсъхне добре и те да са закрепени здраво на мястото си.

Когато говорим за тротоарни плочки, самото им име подсказва, че те са предназначени за пешеходни зони или алеи. Това означава, че не са подходяща настилка за места, където се качват автомобили като например алеи към гаражи. Това е така, защото тежестта на превозното средство лесно ще ги увреди и скоро ще Ви се наложи да ги смените с нещо по-дълготрайно и устойчиво, като павета или асфалтово покритие. За да запазите новоположените тротоарни плочки от замърсяване по-дълго време, е желателно да ги обработите с импрегнатор за бетонови изделия. Това ще им помогне и да съхранят естествените си цветове.