С разрастването на любимата ни столица, проблемите в жилищната среда също се увеличиха лавинообразно – дупки по улиците, разбити от паркираните върху тях коли тротоари, унищожени зелени площи в междублоковите пространства, липсващи и изпочупени кошчета за боклук, тези тъжни гледки се превърнаха в новото ни ежедневие. Вместо просто да отместваме поглед с въздишка и спомен за не толкова далечното минало обаче, не е зле да запретнем ръкави и заедно да направим живеенето в квартала по-добро. На пръв поглед това изглежда като „мисията невъзможна“, но ако послушате нашите съвети за това как да подобрим квартала, всъщност е съвсем постижима задача.

Асфалтиране на улици и пътеки

На първо място можем да асфалтираме улиците и пътеките към гаражите или малките пространства между блоковете. Разбира се това няма как да се свърши от обикновен човек, с подръчни средства, но на разположение има множество квалифицирани фирми за асфалтиране на улици, които могат да извършат належащите ремонти така, че вече да не се къпем в кал и да си трошим автомобилите, прибирайки се у дома.

Подмяна на тротоарни плочки

Що се отнася до тротоарите, които ние и децата ни използваме всекидневно, едно е ясно – състоянието им е плачевно и сериозно имат нужда от подмяна на старите тротоарни плочки, а причината за това далеч не е в пешеходците. Заради големия брой новопристигнали автомобили често ставаме свидетели на паркирани по тротоарите, а плочките всъщност не са предназначени да издържат теглото на кола. Това води до бързото им напукване и разместване, а при дъжд се получава неприятния ефект на „плюещите“ плочки, които лесно могат да ни опръскат с кална вода при настъпване. Решение за това отново има и то е в нашите ръце. Можем да обединим усилия със съседите в блока и да подменим счупените плочки на прилежащия тротоар. Това не само ще направи жилищната ни среда по-спретната и чиста, но и значително по-лесно достъпна и безопасна. Ако сръчните майстори във Вашия блок не са много, отново можете да се обърнете към квалифицирана фирма, която лесно и бързо ще извърши ремонта.

Озеленяване на междублоково пространство

До сега говорихме само за бетонната и асфалтова част в жилищната ни среда, но за да бъде тя по-приветлива е нужна повече зеленина. За щастие презастрояването все още не е погълнало съвсем междублоковите градинки, въпреки че често те се превръщат в незаконен паркинг. С общи усилия обаче, можем да оставим своя принос като участваме всички заедно в озеленяването на междублоковото пространство, засаждайки млади фиданки и оформяйки жив плет по ръба, който от своя страна ще служи и като ограда, за да не могат колите да паркират в градинката. На мястото на унищожената и изпотъпкана трева, лесно можем да засеем нова, а като финален акцент можем да оформим красиви фигури от сезонни цветя, които ще радват сетивата ни с цветовете и мириса си. Полезно допълнение би било и поставянето на повече кошчета за боклук, които ще спомогнат да опазим градинката си спретната и чиста.