Как да изградим паркомясто в двора на къщата ? Какви за законовите изисквания за изграждане на паркомясто в двора на къщата и как да изберем фирма за асфалтиране на дворове можете да научите в следващите редове.
Несъмнено през последните години проблемът с паркирането в София, а и в други големи градове, стана особено наболял. Решения обаче почти липсват, тъй като законовото изискване към всеки апартамент в новостроящите се сгради да има предвидено паркомясто, влезе в сила сравнително скоро, а и много строителни фирми го заобикалят, продавайки ателиета като апартаменти и използвайки пропуска в закона, който не ги задължава да гарантират паркомясто място към тях. Всичко това съвсем естествено доведе до липса на паркоместа в и без това пренаселената ни столица, а разширяването на синята и зелената зона за паркиране усложни допълнително проблема, тъй като доста често семействата имат повече от един автомобил и заплащането на т.нар. винетка за паркиране се оскъпява.

Голям проблем също така е и това, че дори при платена винетка, място до дома не се гарантира, а просто се ограничава възможността за паркиране в близките няколко преки. Така собствениците нямат поглед върху автомобилите си, а и реално затрудняват паркирането на живущите на съседни улици по местодомуване. За съжаление плащането и въобще наличието на зони не увеличава паркоместата в града, а просто носи приходи на общината, а при над един милион жители и сигурно поне половин милион гости на столицата, паркирането се превръща в ужасно приключение, което къса нервите на хората поне два пъти дневно – когато търсят място, на което да оставят колата си отивайки на работа и вечер, когато се прибират у дома.

изграждане на паркомясто в двора на къщата

Законовите изисквания за изграждане на паркомясто в двора на къщата

Освен нуждата от изгражнане на многоетажни паркинги, поне частично решение на този така болезнен проблем би могло да бъде и изграждане на паркомясто в двора на къщата, които са облагодетелствани да имат такива. Казвам облагодетелствани, тъй като с цел построяването на повече апартаменти, които в бъдеще да бъдат продавани, строителните фирми старателно усвояват всяко възможно свободно място в двора, не рядко доближавайки се и дори прекрачвайки законовите изисквания за отстояние.

За да си изградим паркомясто в двора на къщата обаче, имаме нужда и от регулиране на поземления имот (УПИ), в съответствие със закона. Тоест законодателят разрешава дали да се проектира и изгради паркомясто в двора на къщата.

Фирма за асфалтиране на дворове

След като получите нужното разрешение, трябва да изберете и фирма за асфалтиране, която да осъществи проекта за паркомясто в двора на Вашата къща. Дори и да се спрете на вариант със сглобяема конструкция, която не е свързана трайно със земята, а просто се сглобява върху предварително подготвеното и асфалтирано паркомясто ще ви трябва фирма, която да разчисти мястото, за изграждането на самия гараж и да асфалтира двора и  алеята пред него.

Какъвто и вариант да изберете обаче, ще Ви е нужна квалифицираната помощ на фирма, която се занимава с асфалтиране на дворове, асфалтиране на паркинги и асфалтиране на алеи.