Несъмнено алеите са една от най-важните части от всяка зелена площ, независимо дали в големите паркове и градини, където те са свободно разположени или в малкия двор на къща, където по-скоро са подчинени на стремежа към прагматичност. Обикновено мрежата от алеи в дворовете се прави или твърде едностранчиво – само със скучни прави алеи, или в стремежа да се създаде нещо интересно, се прави прекалено раздвижено и неоправдано за една толкова малка площ.

Ето ги и нашите съвети и идеи за алея от павета в двора на къщата.

Алея за двора на къщата

Има някои принципи при проектирането на решение, за това колко алеи за двора на къщата да имаме и как точно да ги ситуираме, защото това зависи от някои прости условия. На първо място предназначението на алеите е да осигурят достъп до определени реално съществуващи обекти. Не издържано естетически и подвеждащо би било алеите да водят към нещо твърде маловажно или просто да не стигат до никъде. С изключение на редките случаи, в които дворът е с идеална геометрична форма, е желателно да избягвате правите линии, а вместо това да ги заместите със съвсем слабо и ненатрапчиво извити такива. Извивките на алеите обаче трябва да са планирани така, че да не дразнят окото или да да са необосновано големи. Те просто трябва да се вписват леко и естествено в пейзажа. Много важно е да не допускате съществуването на остри ъгли на местата, където една алея се прелива в друга. Такова оформление на разклоненията на мрежата от алеи в двора Ви изисква внимателно заобикаляне на получилия се ъгъл, а това е нещо което твърде малко хора са в състояние да преценят.

Техника за изграждане на алея от павета в двора на къщата

Едно от най-трайните и същевременно подходящи за двор решения е изграждането на алея от павета. Всъщност обаче, това е и един от вариантите, при който се иска повече прецизност и време за изграждането на пътеката. Технологията на изграждане е първо да се направят бордюрите, които също са от павета. След това да се положи пясъчното дъно, върху което ще бъдат подредени гранитните павета. Третата стъпка е да се опъне канап, по който те да се равняват. Ще ви е необходим още и чук, с който да се набият и подравнят положените върху пясъчната основа павета.

Когато паветата бъдат наредени, идва ред върху тях да се изсипе рядка бетонна смес, която с помощта на твърда четка се нанася равномерно върху всяко едно. След това се използва малка трамбовъчна машина, под чиято тежест да слегнат паветата. Накрая със силна водна струя се отмиват остатъците от бетоновата заливка върху готовата вече алея от павета. Въпреки че изглежда доста сложно и трудоемко, изграждането на алея от павета в двора на къща е един от най-издръжливите варианти за настилка върху пътеките, а за да не Ви е скучно и едноцветно, можете да използвате шарка от различни по цвят елементи.