Асфалтът е най-популярният и най-разпространеният материал за настилка, който се използва по целия свят – и има основателни причини. Той е безопасен, универсален, издръжлив и многократно използваем, наред с други предимства.

Не всички асфалтови смеси обаче са еднакви. Има различни видове асфалт, които може да срещнете и всеки от тях служи за различни цели. Сред най-често срещаните видове асфалт са:

1. Гореща асфалтова смес

Горещият асфалт е гъвкава смес от фини и едри инертни материали и асфалтово свързващо вещество, която е изключително устойчива на атмосферни влияния. От всички видове асфалтови смеси, горещият асфалт е сред най-предпочитаните. Използва се най-вече при асфалтиране на пътища и тротоари. Характерно за горещия асфалт е, че се нагрява и излива при температури от около 300 до 350 градуса по Фаренхайт. Въпреки че е лесен за работа, докато е горещ, той се охлажда много бързо, поради което се нуждае от високо ниво на опит в приложението му.

2. Топла асфалтова смес

Топлият асфалтов микс е сравнително нова технология в асфалтовата индустрия. Този тип асфалт се нагрява от 30 до 120 градуса по Фаренхайт, по-ниско от горещата асфалтова смес. Той е почти същият като горещият асфалт, но поради температурата си изстива бавно и може да се прилага дори през по-студените месеци, като по този начин удължава сезона на настилката. Може да се транспортира и на по-дълги разстояния, без да се прави компромис с качеството му, и може да се прилага по-ефективно поради сравнително лесното и по-безопасно приложение.
Топлият асфалтов микс ни позволява да използваме по-малко гориво и да отделяме по-малко парникови газове, което го прави рентабилен, по-безопасен за околната среда и по-безопасен за работниците.

3. Студен асфалт

Както подсказва името, този тип асфалт често се използва докато е студен. Този тип смес е подходяща само за временно закърпване на зони с лек и минимален трафик, тъй като не е толкова здрава, колкото горещата асфалтова смес. Полезен е за временни ремонти на малки площи, когато външната температура не е подходяща за гореща асфалтова смес.

4. Смеси с плътен клас

Плътно-градуираната смес е добре сортирана гореща асфалтова смес, която обикновено се използва за общи цели. Подходящ е за всички настилки и за всякакви условия на движение. Той предлага страхотна производителност за структурни нужди, триене, изравняване и закърпване. Плътно градираните смеси могат да бъдат класифицирани като фино или грубо сортирани. Този тип гореща асфалтова смес е силно непропусклива, когато се използва правилно, което й придава допълнителна издръжливост и защита срещу пукнатини и дупки.

5. Порест асфалт

Порестият асфалт е вид настилка, която позволява на водата да се оттича през настилката, в подлежащото каменно легло за презареждане, преди бавно да се инфилтрира в почвата. Често се използва на паркинги, алеи, детски площадки и тротоари. Ако се положи  правилно, порестият асфалт може да издържи повече от 20 години.