Преди да сравните бетон с асфалт, разбирането на настилката е жизненоважно. Интересното в случая е, че независимо дали става въпрос за асфалт или за бетон, двете настилки са много сходни. Основният им състав включва инертен материал, като пясък и чакъл. Разликите се състоят главно в свързващия агент, който съчетава тези материали. Битумът присъства като свързващ агент на асфалта, докато при бетонът свързващ агент е циментът.
Разбира се, това изглежда като малка фундаментална разлика в голямата схема. Ето няколко основни фактора, които решават коя е по-добрата настилка – асфалт или бетон:

#1: Климатичните съображения имат значение

Климатичните условия във вашия район са важен фактор при избора на подходящия материал за настилка. Времето до голяма степен определя дали настилката ще издържи или не. Бетонните настилки не са подходящи за студен климат и сурови зими. От друга страна, асфалтовата алея не е добра за райони с изключително високи температури.
Защо?
Асфалтът е сравнително мек и гъвкав. При висока температура той лесно се разширява и дори свива. При максимална температура, лесно ще се компрометира. От друга страна, бетонът в суровия климат е по-вероятно да се напука.

#2: Колко скоро можете да го използвате?

Друг факт, който може да помогне при вземането на решение коя е по-добрата настилка, е до колко време след полагането можете да я използвате.
Независимо дали става дума за паркинг на улицата или за бизнес с голям трафик, изискващ постоянно използване на паркинг, този фактор е от решаващо значение.
Асфалтовата настилка е готова за ползване в по-кратък срок след полагане в сравнение с бетонната настилка. Всъщност асфалтът става достъпен за използване още същия ден. От друга страна, бетонът се втвърдява много дни. 

#3: Ремонт на асфалт и бетон

Асфалтовият материал, въпреки че изисква повече поддръжка, е много лесен за ремонт. Неизправностите по настилката като пукнатини и дупки могат лесно да бъдат запълнени и запечатани. Друг начин да се поправи е повторно полагане на настилка. Обратно, бетонът може да изисква по-малко услуги за поддръжка, но е труден за ремонт. Пукнатините върху бетона могат да бъдат запечатани или могат да бъдат поставени лепенки, но тези дейности влияят на декоративността на настилката. 

#4: Живот на алеята

Асфалтовата настилка има дълга продължителност на живот – около 20 до 30 години. Освен това, с навременни грижи и услуги по поддръжка, продължителността на живота му може да се увеличи. Същото важи и за бетона. Въпреки че изисква по-малко поддръжка, с добра грижа бетонната конструкция остава непокътната в добро състояние за дълго време. Обикновено продължителността на живота на бетонната настилка варира между 30 и 40 години.

#5: Мислете за стойността

Повечето собственици на имоти гледат основно на бюджета и разходите за асфалт срещу бетон. Ако не отговаря на тяхната спецификация, те биха се насочили към друга опция. Но това, което остава незабелязано тук, е стойността.
По отношение на първоначалните разходи, бетонната настилка може да изглежда скъпа в сравнение с асфалта. Все пак, в дългосрочен план, това добавя стойност към вашия имот. Асфалтовата настилка може да изглежда по-евтин вариант за вашия проект, но в дългосрочен план може да похарчите повече, отколкото сте изчислили тъй като изисква повече поддръжка.

#6: Опции за персонализиране

Последният останал фактор при вземането на решение, асфалт срещу бетонови пътища е персонализирането. Това означава промяна на материала на настилката според избора за разкрасяване на екстериора.
Определено, бетонът може да се персонализира много повече от асфалта. Предлага се в различни цветове, форми и шарки. Всъщност може да се оцвети във всеки желан цвят със специфични оцветители. Накратко, имате широка възможност да допълните екстериора на къщата си.
Предлагат се дори персонализирани бетонни модели. Бетонът ви дава безкрайни възможност.
При асфалта обаче има само един цвят – черен. По отношение на персонализацията, асфалтът буквално се проваля.

Бетон срещу асфалтова алея: Кое е по-доброто в крайна сметка?

Е, след като прегледахте горните факти, изборът на настилката няма да е трудна работа. Обикновено клиентите се тревожат най-вече за разходите по процеса на инсталиране – избират по-евтиния вариант . Противоречието обаче възниква от факта, че днес може да изглежда по-евтино, но в бъдещ план евтиното да излезе по-скъпо.
В заключение можем да добавим, че всяка от двете настилки е добра сама по себе си в различните случаи. Много е важно след като изберете подходящия за вас материал на база гореописаните факти, да наемете опитен и надежден изпълнител за процеса по полагане на настилката. Ние от Асфалтиране.com сме водеща фирма за асфалтополагане в София. Предлагаме топ оферти на конкурентни цени. Благодарение на нашия дългогодишен опит в сферата на строителството, ние знаем как да направим всичко правилно. Независимо дали става въпрос за малък проект или по-голяма инсталация на паркинг, ние предоставяме същото несравнимо качество с нашата превъзходна техника.